виховні заходи
Ведуча : Культ хліба в українців відігравав особливу
роль, розкриваючись в усіх сферах життя. Він є
головним атрибутом усієї обрядовості й насамперед пов’язаний з життєвими
циклами людини – від її народження до смерті. Найбільшої різноманітності та символічності
він набув у весільній обрядовості, що цілком логічно: адже сАме весілля в традиційному українському суспільстві
символізувало народження сім’ї і продовження в поколіннях. Магічної символіки в
українському весіллі набував передусім коровай, як весільний хліб відомий ЛИШЕ в українському весіллі. Напередодні весілля випікали коровай – символ багатства, добробуту і щастя молодої сім`ї.
Вважалося, що весільний коровай може мати кожна людина тільки один раз у житті.
Тож до вашої уваги обряд печіння короваю, який записали і зіграють учні
Карлівського НВО.
За столом сидить мама: От і виросла
Марійка, в суботу весілля! Піду позву сусідок коровай місити, та не проста це
справа: подруг багато, а коровайниць має бути лише парне число, та щоб вони
жили в шлюбі добре,діток мали та щасливі були. Позву Ірину:четверо синів має,
та Олену: 20 років у шлюбі як пава живе, та Настю:кращої сімї на всю Карлівку
не найдеш!
Йде по вулиці і співає:
Марусіна да і матусенька,
По вулиці ходжу,
Да сусідочок прошу:
– Сусідочкі, моє голубочки,
Да ходіть ви до мене,
Та до моєї хати
Коровай місити”
Вертається до хати, готує стіл, ночви,кожух,срібні монети.
Сходяться коровайниці вони приходили святково вдягнені, приносили з
собою миску борошна, яйця, масло або хлібину.
Коровайниці
приходили до хати і співали:
На коровай йшла,
В коробці яйця несла.
Перестріли мене хлопці,
Тай побили яйця в коробці.
Мати
обов’язково давала кожній хустину і фартух.
Обмивши
руки, вони починали місити коровай.
Мати: ви ж дивіться місіть гарно, але обов’язково тільки долонями, щоб чоловік у
майбутньому не бив кулаками.
Настя: я двох голубів посаджу на вершину короваю,щоб жили.як голубки.
Ріта: а я колоссям жита-пшениці прикрашу коровай,щоб все життя з хлібом
були.
Лєра: а я квіток-шишок нароблю,щоб діток Бог дав,та щоб гарні та здорові
всі були!
Мати: З того
ж тіста виробимо і
“шишки”, своєрідні калачики у вигляді пташок. Їх мала взяти кожна короварниця.
Виробивши
коровай, мили руки і несли воду під вишню:
Всі:
Вишеньку підлила, Щоб вишенька родила. Щоб молода молодого любила.
Коровай
садила старша коровайниця, після того вона мусила тричі стукнути лопатою в чільну стіну
й промовити:
Настя:
“Печись, коровай, на три сини і дві дочки!”
Інші коровайницi благословляли хату
хлiбною лопатою. Вони хрестоподібно торкалися лопатою стiн, пpомовляючи: “На
щастя, на
здоров’я, на гроші, на діти хороші”
Якщо
боялися, щоб коровай не пригорів, то брали хустину, мочили у воді й накривали
зверху, щоб не “посмалився”.
Поки
коровай садили у піч, теж співали різних пісень
жартівливого характеру:
Наша піч регоче,
Короваю хоче,
А припічок
заливаєцця,
Короваю сподiваєцця”
Кучерявий піч вимітає, -
Вермянка в піч заглядає:
В щасливому місці
Короваю сісти.
Вермянка в піч заглядає:
В щасливому місці
Короваю сісти.
Посадивши коровай у піч сідали до
столу співали,жартували,згадували цікаві історії та прикмети.
Гра «Хто кого переспіває»
Перший гурт:
Коровай в печі випікається
А Петро на печі посміхається.
Щоб коровай був,як сонце
Що загляне у віконце!
Другий гурт:
Світи, місяцю, з раю
Нашому короваю,
Аби був коровай красний,
Та як сонечко ясний.
Світи, місяцю, з раю
Нашому короваю,
Аби був коровай красний,
Та як сонечко ясний.
Ріта: а ну тихо дівчата, щоб коровай не злякати,росту йому е прибрати. Та
дивіться, хто до хати першим ітиме: якщо чоловік,першим буде синочок,а якщо
жінка,то дочка!
Лєра: а моя мама говорила,що після того, як коровай всадили до печі, всі виходили на
подвір’я, і одна з молодиць кидала миску з-під тіста через хату або хлів. Якщо миска
впала догори дном то першим в сім’ї народиться хлопчик, а якщо навпаки – то
дівчинка”
Настя:про те, чи коровай готовий, дізнавались так –
старша коровайниця торкалася його носом, якщо не пекло – готовий, а от зараз спробую:
Виймають
коровай,Настя торкається носом : вже не обпікає,значить пора йому на стіл!
Після
того як коровай був готовий, його витягали з печі і ложили на віко від пікної діжі чи ночов, але перед тим сипали на дно
жито, гроші, застеляли гарним платочком. Коли коровай вистигав, його мастили
густим цукром, розведеним на воді, – для блиску. Окрім прикрас із тіста,
коровай могли прикрашати калиною, колосками жита, пшениці, а також барвінковим
вінком.
Батьки дякували
коровайницям за роботу, пригощали їх вечерею і давали шишки.
Мати: Сьогодні віднесемо його до коморі,нехай там свого часу чекає, а під
час весілля молоді будуть родичів та гостей ним частувати.
Коментарі
Дописати коментар